14.4.12
Pascua
ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАК
ПРОДУКТИ ЗА 2 кг. –
2 кг брашно
570 г захар
12 яйца/10 за тестото и 2 за намазването/
400 мл. прясно мляко
400 г мазнина/250 мл олио и 150 г масло/
щипка сол
3 праха ванилия
1 ч.ч.цели белени бадеми
1ч.ч.стафиди/предварително накиснати в ром/
мая за 2 кг брашно
ПРИГОТОВЛЕНИЕ–
Натрошаваме маята в купичка и добавяме 1с.л. захар,1с.л. брашно и заливаме с топло прясно мляко,колкото да покрие.Оставяме да бухне около 30 мин.За тестото разбиваме 10 яйца с миксера,като добавяме последователно малко по малко първо захарта,а после и мазнината и отново разбиваме добре.
В чиста тава и за предпочитане да е голяма за да се работи спокойно се пресява брашното,добавят се всички останали продукти и се меси.Тестото трябва да остане меко и пухкаво.В края на месенето добавете стафидите,оформете на топка,завийте и оставете на топло да втасва.
Разделете тестото на 3 топки,разточете леко на дебели ивици и сплетете на плитка.
Сложете козунака в намаслена тавичка и оставете отново да втаса.когато е готов намажете с жълтъците/които са разбити с 1-2 капки олио/,украсете с бадемите и поръсете със захар.
Изпечете във фурната,предварително загрята на 150 градуса,като в зависимост от дебелината му може да му е необходимо време от 40мин. до 1 час.
Така,че не остава нищо друго освен да го наглеждате и после вкусно да похапнете,рецептата е сполучлива,така че опитайте!
АКО ВЕЧЕ СТЕ ГОТОВИ С КОЗУНАЦИТЕ,ТОГАВА ОПИТАЙТЕ ДОГОДИНА!ЩЕ СЕ РАДВАМ,АКО НЕ САМО АЗ СЪМ ТУК,НО И ВИЕ СТЕ ТУК И МОЖЕ БИ И ВИЕ ЩЕ МИ ПРЕДЛОЖИТЕ ВАШИТЕ РЕЦЕПТИ И СНИМКИ НА ОТМИНАЛИ ПРАЗНИЦИ ИЛИ ПРЕДСТОЯЩИ ТАКИВА!
ЖЕЛАЯ ВИ ПРЕКРАСЕН УТРЕШЕН ДЕН И ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ НА ВСИЧКИ!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар