Нещо за руската салата
Явно тази салата,вече може да се нарече българска,френска,испанска,чехска и т.н.,тъй като отдавна е станала любима на милиони семейства по света.Всяка домакиня знае наизуст нужните съставки,а импровизациите същто са позволени.Сигурна съм,че и тази година апетитната на вид и вкус салатка ще присъства на вашата празнична трапеза редом с някоя пикантна туршийка и киселото зеле.
Истината е че в оригиналният си вид тази салата е създадена в далечната 1860 год. от френският готвач Люсиен Оливиер и може би е било коректно да се нарича френска или може би ,,люсиена'' или ,,оливиера'' на на самият си създател.
Причината да се нарече ,,руска'' е тази,че по това време французинът е бил главен готвач в ресторант ,,Ермитаж'',намиращ се на площад ,,Трубная'' в Москва.Пределно ясно е кои са били първите консуматори на този деликатес.А преди повече от 1 век това наистина е било един фин,изискан,супер необичаен деликатес - много далече от понятието за салата,дори и за великата ,,руска салата''.
Причината е в необичайните съставки на оригиналният и вариант!
-месо от печен глухар /див петел/
-пушено патешко месо
-варен телешки език
-мечешко месо
-морски деликатеси
-пушена есетра
-рибки
-кисели краставички
-пъпки от каперс /вид храст /
-плодове
-зеленчуци
Ако сте забравили да дишате още на месото от мечки,спокойно,вдишайте!
Вече никой,никъде в света не приготвя тази фамозна руска салата,а знае ли човек...!Но просто мечките дори и руските са защитен вид!
Дори и майонезата е била лично производство.Освен наложителните яйца и олио е съдържала горчица,водка,сос ,,Перринс'' и люто.
Едно е сигурно,водката в майонезата не е била достатъчна за да утоли жаждата след толкова месо,мазнина и пикантно.Така че,салатката си я е бивало определено и доста водка се е изляла.
Сега е време да си приготвим нашенската си любима ,,руска салатка'',да опечем свинскят кебап,да изстудим домашната ракийка и да вдигнем наздравица! Наздраве за всички велики откриватели и за нас всички щастливи консуматори!
Да ви е честита Новата Година българи!
Няма коментари:
Публикуване на коментар